2008

2003 | 2004|2005 | 2006|2007|2008|2009|2010|2011|2012|2013|2014|2015|2016|2017
JaanuarVeebruarMärtsAprillMaiJuuniJuuliAugustSeptemberOktooberNovemberDetsember

26. jaanuar

Kogunesime Läänemaa Keskraamatukogu ruumides. Jagasime uurimistööde kogemusi vestlusringis. Tegime plaane edaspidiseks. Osales 4 liiget.

16. veebruar

Toimus osakonna pidulik üritus keskraamatukogus teemal ”Kultuuri ja teaduse inimesed Läänemaalt esimese Eesti Vabariigi päevilt“. Selle üritusega tähistasime Eesti Vabariigi 90. aastapäeva. Seltsi liige, suguvõsa- ja koduloouurija Laine Soosalu rääkis Martna kihelkonnas elanud tuntud inimestest: Priidik Sarapuu (*1887 – †1974) – talumees, kirjutas luuletusi ja pani kokku luulekogumike enda ning sõprade luuletustest; Hannes Oja (*1919 – elab Kanadas) – luuletaja, ilmunud luulekogud; Aarne Pärnpuu (*1938 Martnas – †2004 Moskvas) – Siberisse küüditatud poisist, kellest sai rahvusvahelise mainega akadeemik. Seltsi liige, suguvõsa- ja koduloouurija Mai Schröder rääkis Lõuna-Läänemaa Lauterite suguvõsast. Põhjalikumalt tutvusime Gustav Lauteriga (*1875- †1959), kes oli piirkonna haridus- ja kultuurielu edendaja. Gustav Lauteri eestvedamisel asutati näiteringe, orkestreid ja raamatukogu – oli mees kes andis endast ühiskonnale palju.

8. märts

Eesti Genealoogia Seltsi aastakoosolek Tallinnas. Läänemaa osakonnast osales 5 inimest.

29. märts

Kokkusaamine Läänemaa Keskraamatukogus. Osakonna liige Aavo Kiisk rääkis, mis on vakuraamatud ja milliseid andmeid võib sealt leida. Arutasime edasisi üritusi: reis Vormsile ja näituse korraldamisest.

26. aprill

Kogunemine Läänemaa Keskraamatukogus. Meie osakonna liikmed Mati Jets ja Ester Hunt tutvustasid oma tehtud tööd suguvõsade uurimisel ja jagasid kogemusi. Mati tutvustas Jetside suguvõsa Kullamaa-Märjamaa kihelkonnast. Ester Hunt tutvustas Mõisaäärte suguvõsa Lihula kihelkonnast.

7. juuni

Osakonna ekskursioon Vormsi saarele. Reis algas ehmatusega Rohuküla sadamas – veetase oli erakordselt madal ja meie bussil ei õnnestu praamile sõita. Tänu lisapakkudele läks laevasõit korda. Sviibi sadamas ootas meid Vormsi vallavanem ja giid Ene Sarapuu. Tutvumine 93 km² suuruse saare, ajaloolise rannarootslaste asualaga võis alata. Esimesed avastused tegime Vormsi talumuuseumis, mis asub samuti Sviibis. Läbisime päeva jooksul kogu Vormsi saare kaheksakujulise ringi. Nautlesime Norrby ja Saksby randasid, Rälby ja Rumpo külasid ning Vormsi keskust Hullot. Hullos külastasime Vormsi Püha Olavi Kirikut ja rohkem kui 300 säilinud rõngasristiga ajaloolist kalmistut. Leidsime, et Vormsi on Eesti Vabariigi ajal muutunud tõeliseks vaatamisväärsuseks: korrastatud külad, värvitud majad, taastatud kiviaiad, hooldatud rannad ja metsaalad. Peale selle andis reisi kordaminekuks oma osa meie fantastiline giid Ene, kellel oli pajatusi ikka ja igal pool, isegi lõunalauas.

14. – 17. august

Haapsalu Toomkirikus toimus EGeS Läänemaa osakonna ülevaatenäitus „Mäleta aegade algust“ viie aasta jooksul tehtust. Oluline valik näituse tegemisel oli koht ja aeg: Toomkirik on maakonna tähtsaim ajaloo- ja arhitektuurimälestis, samal ajal toimusid Ülemaailmsed Läänlaste päevad. Esialgsest väljareklaamitud ajast oli meie ekspositsioon üleval kuni 5.septembrini. Näitusele oli esitatud 11 suuremat suguvõsa uurimust, osakonna kõukude tabelid, tuntud eestlaste sugupuid ja suguvõsa uurimist tutvustavad materjalid. Näitusele materjalide esitamisel oli enamuses tööde puhul kasutatud suguvõsade arvutiprogrammi väljatrükki. Toomkiriku võimalused näituse eksponeerimiseks olid maksimaalselt kasutatud. Näituse korraldamine andis väga positiivse elamuse ja hindame uurijate tehtut.

25. oktoober

Osakonna 5. tegevusaastale pühendatud pidulik kokkusaamine Haapsalu Karja tn 21 restoranis „Centraal“. Meenutasime slaidiprogrammi abil viie aasta jooksul toimunut ja pidasime plaani edaspidiseks. Nii nagu sünnipäeval kombeks oli ka nüüd tort ja kohv jutukõrvaseks. Kohal oli enamus osakonna liikmetest. Päeva meenutama jääb ühispilt.

29. november

Olime osakonna liikmetega kogunenud Läänemaa Keskraamatukogu uutes ruumides – F.J.Wiedemanni tn 14 III korrusel. Teemad: isikuandmete käsitlemine uurimustöödes ja uue aasta tööplaan. Toimus üldine vestlusring ja kogemuste vahetamine. Koosolekul osales uus liige Arma Otti.

20. detsember

Juba teist aastat toimus jõuluüritusena ekskursioon pealinna. Seekord külastasime Eesti Kunstimuuseumi.