2005

2003 | 2004|2005 | 2006|2007|2008|2009|2010|2011|2012|2013|2014|2015|2016|2017
JaanuarVeebruarMärtsAprillMaiJuuniJuuliAugustSeptemberOktooberNovemberDetsember

22. jaanuar

Haapsalus olid külas Pärnu osakonna 18 uurijat. Rannarootsi Muuseumis imetleti muuhulgas 20-meetrist tikitud aibovaipa, mis oli erinevate momentidega eestirootslaste 1000-aastasest ajaloost. Tehti jalutuskäik Saare-Lääne piiskopkonna endises südames piiskopilinnuses (vaata pilti) ja külastati imelise kõlaga toomkirikut. Kilde ajaloost jutustas suguvõsauurija ja koduloolane Ilmar Jõesoo. Lääne Maakonna Keskraamatukogu Lasteosakonna hubastes ruumides sai kerget kehakinnitust ja sooja kohvi. Elle Jõesoo rääkis haaravalt Vändra kandi Eierite suguvõsa uurimisest ja kokkutulekute korraldamisest. Tema juttu illustreerisid suur hulk erinevaid albumeid ja põnevaid uurimismaterjale. Koosviibimise lõpetas Mart Helme asjatundlik Suure-Lähtru mõisa tutvustus. Otsustati EGeS 15.aastapäeva tähistamiseks ühiselt korraldada sugupuude näitus Haapsalus.

Jaanuaris liitus meie osakonnaga 2 uut uurijat.

01.  – 12. märts

1.märtsil avati Haapsalu Kunstikooli Galeriis sugupuude näitus. Näitus oli pühendatud EGeS 15.aastapäevale ja oli avatud 12.märtsini.

23. aprill

Osakonna koosolek toimus Läänemaa Keskraamatukogus. Uued liikmed Merike Strööm ja Tiia Päeske tutvustasid oma senist tegevust suguvõsauurimise alal. Tegime kokkuvõte osakonna II hooaja tegemistest. Rääkisime suvistest üritustest ja  soovidest uueks hooajaks. Kohal oli 9 liiget.

07. mai

Läänemaa osakonna Läänemaa ja Raplamaa kirikute ja mõisate reis. Enne lõunat külastasime Lääne-Nigula kirikut, Palivere mõisa, Piirsalu kirikut, Koluvere lossi , endise Kääsla mõisa üllatava sügavusega keldrit , Sipa mõis-koolimaja ja Märjamaa kirikut. Lõunapausi pidasime Sillaotsa talumuuseumis, kus lisaks muuseumiga tutvumisele sai maitstud koduleiba ja maapiima. Pärastlõunal külastasime Kivi-Vigala kirikut ja surnuaeda, Vana-Vigala mõis-koolimaja ja kaunist parki, Teenuse mõisa, ning Kullamaa kirikut ja surnuaeda. Sisukat ja kaunist reisipäeva juhtis hr. Mart Helme ja Kullamaa kodulooliste andmete ja ajalooga tutvustas meid seltsi liige Ilmar Jõesoo. Reisist võttis osa 58 inimest.

Vaata pilte: web.zone.ee/naell2/L%e4%e4nemaa%20reis%202005/

06. – 07. august

EGeS suvepäevad Kose-Uuemõisas. Kohapeal toimus Ülo Roosnurme juhtimisel tutvumine Kose mässu lahingupaiga, Kõlli Tooma kivi ja kabeliga. Enn Tarvel pidas loengu Kose-Uuemõisa 1805.a. ülestõusust. Vaadati Kose-Uuemõisa ajalugu ja tänapäeva tutvustavat filmi. Teisel päeval toimus suurepärase giidi Ants Talioja juhtimisel tutvumine Tuhala nõiakaevu ja karstialaga. Külastati Tuhala ja Kose kirikut. Kokku oli suvepäevalisi 50-ne ringis, nende hulgas 3 Läänemaalt. Vt. pildid www.pilt.ee/naell, album “EGes suvepäevad”.

24. september

Osakonna 3. hooaja esimene kokkusaamine Läänemaa Keskraamatukogus. Elle Narusk tegi lühikokkuvõtte augustikuus TÜ Avalikus Ülikoolis toimunud Perepärimuse kursusest. Maidu Leever tutvustas perekonnaloo digiteeritud allikate kogu “SAAGA” ja oma genealoogilist andmebaasi.

Arutati 2005/2006 hooaja tööplaani. Osakonnaga liitus 3 uut liiget. Koosolekust võttis osa 17 inimest.

22. oktoober

Haapsalu Lasteraamatukogus (Wiedemanni 11) toimus osakonna koosviibimine, kuhu oli kutsutud ka Läänemaa kodu-uurijad.

Kohtumisel rääkis Läänemaa muuseumi direktor Talis Vare Haapsalusse rajatavast Wiklandi keskusest. Uut Kullamaa kihelkonnna ajalooraamatut tutvustas põgusalt koduloolane Alfred Lumeste. Väga meeldejäävalt ja huvitavalt rääkis Mahtra Talumuuseumi teadur Rait Talvoja oma kodukanti Lähtru valda tutvustavast raamatust. Kahe viimase aasta töö tulemusena valminud ca 600 leheküljeline raamat on rohke pildimaterjali, Lähtru vallas elavate perekondade sugupuudega ja talude ajaloo kirjeldustega. Koosviibimine jätkus ühise kohvilaua taga kogemusi vahetades.

vt. pildid www.pilt.ee/naell , album 22.10.2005.

12. november

Läänemaa osakonna liikmed võtsid osa EGeS 15.aastapäevale pühendatud konverentsist Tallinna Ülikoolis. Konverentsil oli ca 350 osavõtjat nende hulgas 10 Läänemaa osakonna liiget. Eredamalt jäid konverentsi sõnavõttudest meelde prof. Aadu Musta energiline tutvustus Venemaa arhiivides eestlaste ajaloo kohta leiduvatest materjalidest. Mõtlemapanevalt intrigeeriv oli psühhiaater Anti Liivi mõtisklus suguvõsauurimisest kui õilistavast hingeravist. Genealoogia ja eugeenika seostest arutles meditsiiniajaloo lektor Ken Kalling. Noor ajaloolane ja suguvõsauurija Fred Puss tutvustas seni vähe uuritud Nõukogude Venemaalt Eestisse inimeste opteerimisega seonduvat materjali. Konverentsi ajakava oli sisutihe, mille hulka mahtusid veel väikese, kirjanduses avaldatud materjalide põhjal koostatud sugupuude näituse külastus ja teiste suguvõsauurijatega kontaktide uuendamine.